laclasă.ro

Nu v-ați săturat?

Nu v-ați săturat de instituții statale, asociații și părinți care îi consideră pe profesori drept principala cauză a dezastrului din educație, a eșecului pe care îl înregistrează numeroși elevi? Desigur, cei ce acuză nu suflă o vorbă despre subfinanțarea sistemului, despre abandonul la care elevii sunt supuși de către proprii părinți, ori despre drepturile tot mai numeroase pe care elevii le primesc și care au un efect de bumerang. Autoritatea profesorilor este sabotată cu rea intenție chiar de către cei ce legiferează, de mai marii din sistem și de părinți. Practic, de pe mâna unui profesor fără autoritate nu au cum să iasă elevi bine pregătiți. Cei cu putere de decizie cunosc aceste aspecte, însă măsurile pe care le adoptă sunt exact în contrariu.

Fac mult rău

Nicio încercare de captare și de menținere a atenției elevilor nu se va finaliza cu succes dacă atenția acestora este îndreptată în direcția telefonului mobil. Nu intrăm în detalii, fiecare profesor cunoaște pe propria-i piele acest aspect. Nici părinții, nici statul nu par a înțelege cât de mult rău fac aceste instrumente odată introduse fără restricții în spațiul școlii.

Doar 3 exemple

Telefoanele mobile sunt nocive în spațiul școlar. Iată de ce:

  • distrag atenția
  • încurajează manifestările anormale. În goana după popularitate online, tinerii filmează și fotografiază, înscenează fel și fel de situații. Detalii aici.
  • Sunt periculoase pentru sănătate
  • Creează dependență, o bulă din care cu greu se poate ieși

Telefonul și Franța

Din luna august 2018, telefoanele mobile, tabletele, ceasurile inteligente și alte dispozitive care ar putea distrage atenția elevilor de la ore sunt interzise. Din 2010 își mai producea efectele o lege care interzicea utilizarea telefoanelor în timpul orelor, acum restricția se referă și la pauze. Așadar, elevii nu au voie cu dispozitivele amintite mai sus, nici în pauză, nici în timpul orelor de curs.

Interdicția era deja în vigoare în unele școli și licee. Odată cu noul an școlar, toate instituțiile de învățământ au un cadru juridic clar pentru ca această interdicție să fie aplicată. (Jean-Michel Blaquer, ministrul Educației)

România

În România, elevilor le este interzis să folosească telefoanele în timpul orelor. Nimic despre tablete ori ceasuri inteligente. De ce aceste dispozitive pot deveni extrem de periculoase în mâinile unor copii ar trebui să fie lesne de înțeles. Un copil nu e un adult în miniatură.
Cu toate aceste interdicții legale, mâinile profesorilor sunt legate, lipsește cadrul legal clar care să permită aplicarea de pedepse în caz de abatere. Cum să aplici o lege dacă nu ai măsuri de constrângere? Deci, încă o treabă românească, făcută de mântuială.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × three =