Nu procedați ca ei! Voucherele de vacanță îți pot aduce mari necazuri

Trebuie citite

De ce?

Din necunoașterea legii, tot mai multe persoane recurg la un gest care le poate aduce amenzi usturătoare. Pe site-urile de anunțuri, tot mai multe persoane, profesori sau nu, recurg la vânzarea vouchereleor de vacanță. De cele mai multe ori, sumele cerute sunt cu mult sub valoarea tichetelor, dar asta nu este cea mai mare problemă. Amenzile pentru cei care practică astfel de vânzări sunt usturătoare, câteva salarii bune.

NU FACETI CA EI ! AMENZILE SUNT MARI
Pe unul dintre cele mai importante site-uri de intermediere a comerţului online au fost postate zeci de anunţuri de vânzare a voucherelor de vacanţă. Numeroşi bugetari sunt dispuşi să renunţe la tichetele de concediu primite cadou de la instituţiile unde lucrează, chiar şi în schimbul a jumătate din valoarea lor reală. (Constantin Lungulescu, Președintele Sindicatului Învățământul „Spiru Haret” Dolj)

Amenzi uriașe

Raportate la salariile din România, amenzile pe care urmează să le primiți în cazul în care ai vândut/cedat/donat tichetele sunt uriașe. Practic, pentru o hârtie care valorează 1450 de lei, în cazul în care nu o folosești în condițiile legii, poți scoate din buzunar sume ce se apropie de 20.000 de lei.

Leagea nu permite vânzarea voucherelor de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice, diminuarea valorii acestora, sau emiterea de vouchere cu alte valori ori de către unități care nu sunt prevăzute în lege. Amenda pentru astfel de situații este 14 puncte, un punct valorează 1450 de lei (salariul minim pe economie).

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte – amendă următoarele:
a) fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă;
b) comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice;
c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi;
d) emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale decât cele prevăzute la art. 3 alin. (5);
e) emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute la art. 2 alin. (1).

Agențiile de turim afiliate pot fi sancționate, pe lângă amendă, și cu retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii. Dacă unitatea de turism este depistată că umblă cu două măsuri, prețuri mai mari pentru pachetul bazat pe vouchere față de pachetul standard, atunci aceasta își pierde licența de funcționare, pe lângă faptul că este amendată.

(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte – amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

Ușor de identificat

Pe internet, orice activitatea rămâne înregistrată. Chiar dacă anunțul este șters, o copie a acestuia va fi la diszpoziția organelor abilitate. În plus, odată ce v-ați făcut public numărul de telefon, identificarea celor care procedează în acest mod este și mai ușoară.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -