FĂRĂ PRECEDENT! MEC vrea să modifice numărul de ore începând din septembrie. Ce se va întâmpla cu norma profesorilor?

Date:

MEC

MEC schimbă reguli fără a oferi detalii importante și fără o consultare publică reală. În plus, propunerea vine în timpul vacanței de vară când atenția tuturor este îndreptată spre alte subiecte.

Mai puține ore

Practic, Ministerul Educației vrea să modifice, începând cu luna septembrie din acest an, numărul de ore alocat materiilor școlare pentru clasele de început de ciclu – pregătitoare, clasa a V-a și a IX-a. Modificarea se va realiza „în situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ. Cu alte cuvinte, teoretic, pe perioada cursurilor online.

În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată

La art. 66 după alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) și (1^2) care vor avea următorul cuprins:
„(1^1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării și se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, începând din anul școlar 2020-2021.
(1^2) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

În dezbatere

În acest sens, este supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanță de urgență prin care ministerul condus de Anisiei dorește dreptul de a stabili numărul de ore pentru anul școlar 2020-2021 prin ordin de ministru. MEC solicită acest drept fără a spune ce modificări ale orelor urmează să producă, care vor fi disciplinele care vor pierde ore.

Întrebări?

În condițiile în care MEC nu oferă detalii esențiale referitoare la aceste planuri, se pun câteva întrebări.

  • Reducerea numărului de ore pe perioada „online” va afecta catedra/încadrarea cadrelor didactice?
  • În cazul unui răspuns afirmativ la prima întrebare, cum vor proceda profesorii cărora nu le va mai ieși catedra? Știm cu toții, perioada de restrângere a trecut iar în septembrie cu greu vor mai fi disponibile ore pentru toți.
  • Ce discipline vor pierde din numărul de ore?
  • Dacă reducerea va afecta catedra, cum va fi plătit un profesor care pierde câteva ore din catedra de 18?
  • Cu cine s-a consultat MEN în stabilirea numărului de ore?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
63 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap