8 ore la catedră
Opt ore la catedră, program de fabrică pentru profesori, a fost și visul sinistrei de la Cabinetul 2, Elena Ceaușescu.
Istoria pare să se repete, dar cu mai puțină imaginație și mai mult cinism. Pe vremuri, Lenuța Ceaușescu visa la profesori călare pe 8 ore de catedră – nu pentru binele educației, ci pentru control și eficiență socialistă. A eșuat spectaculos, primindu-și lecția. Astăzi, ministrul David reîncălzește aceeași ciorbă amară, ambalată în „reformă” și „standardizare”. Numai că profesorii nu mai înghit orice. Lecția trecutului e acolo. Întrebarea e: știe cineva să o citească? Totuși, de apreciat faptul că Lenunța, analfabetă cu câteva clase, a înțeles mesajul cadrelor didactice și a renunțat la aberanta propunere. Ce va face, oare, marele psiholog david?
Citește și distribuie
Pe contul său de Facebook, Nicu Cotescu, vicepreședintele FSE „Spiru Haret”, a publicat un text care merită distribuit.
A fi sau a nu fi 8 ore de stat în școală!
Tema nu e fără precedent, iar pentru cei ce nu știu redau un fragment din intervențiile de duh ale ilustrului profesor și academician Grigore Moisil, ,,ridiculizarea care ucide:
Între anii 1970-1972, Mircea Malița este numit ministru al Învățământului, calitate în care îl cooptează și pe profesorul Grigore Moisil într-un fel de Consiliu consultativ al Ministerului. S-a aflat că, probabil la inițiativa aceleași Elena Ceaușescu, se pregătește un amendament la Legea Învățământului, care prevedea ca profesorii universitari să stea zilnic câte 8 ore în Universitate, pe baza unei condici semnate la intrare și ieșire, la fel ca oricare alți „oameni ai muncii”. La ședința din Minister, când a anunțat modificarea preconizată și a cerut părerea Consiliului ministrul Malița, la înțelegere prealabilă cu profesorul Moisil, a jucat un teatru de zile mari. „Ce părere aveți, tovarășe profesor?”, îl întreabă firesc ministrul. „Depinde de ce aveți nevoie – răspunde Moisil –, aveți nevoie de capul meu sau de c–- meu? Că, dacă aveți nevoie de c–- meu, eu pot să stau și opt ore pe zi în Universitate cu c–- pe scaun”. „Vai, tovarășe profesor, vă rog să nu vorbiți urât, suntem în Minister”. „Da’ ce am spus urât, c–?”. „Da, ați fi putut să spuneți fund”. „Nu-i adevărat – se preface indignat Grigore Moisil – oala are fund, nu omul. Omul are c–!”. Bășcălia a făcut înconjurul universităților, iar ideea Elenei Ceaușescu nu a mai putut fi susținută.”
Tribuna Magazine, Consiliul Județean Cluj
,,Cea mai mare schimbare ce se va petrece în Ministerul Învăţământului va fi atunci când nu se va schimba nimic.” Grigore Moisil