Regatul României
În Regatul României, în multe privințe, școala era diferită, dar într-un sens pozitiv. Situații destul de des întâlnite din prezent, în care cadrele didactice sunt umilite ori lovite de elevi sau de părinții acestora, nu ar fi fost cu putință în urmă cu aproape un secol.
Diferența ca de la cer la Pământ
Viața elevilor era reglementată de reguli foarte stricte care, credem noi, nu ar putea fi puse în aplicare în prezent datorită opoziției elevilor și a părinților. Chiar dacă efectul benefic al acestora nu ar cunoaște multe contestări, aplicarea ar fi imposibilă.
Reguli stricte
Grupate sub titulatura „DATORIILE ȘCOLARULUI”, regulile pe care chiar și Marele Voievod Mihai era obligat să le respecte, creau un cadru propice desfășurării activității didactive. Exemple:
DATORIILE ȘCOLARILOR
Școlarul vine regulat la școală cu un sfert de ceas înainte de începerea lecțiilor. El vine cu hainele și încălțămintea curată, cu cărțile și caietele în regulă, cu lecțiile învățate și temele scrise. Nu uită lucrurile acasă sau aiurea.
Școlarul bun respectă pe toți d-nii învățători și d-nele învățătoare ale școlii.
Se poartă frățește cu ceilalți conșcolari și ocrotește pe cei mai mici.
Păstrează curățenie în clasă, nu murdărește și nu zgârie băncile, pardoseala, pereții.
Este atent la lecții și se poartă cuviincios și cuminte în afară de școală, astfel ca lumea să cunoască după purtare că este școlar.
Școlarii n’au voie să vânză ori să schimbe între ei diferite lucruri. Jocurile de noroc sunt oprite și pedepsite.
Școlarii n’au voie să se ducă prin localuri de distracții primejdioase, nici întovărășiți de părinții lor.
Școlarii cari n’au cel puțin nota 6 la purtare (conduită), rămân repetenți, oricât de bine ar învăța.