Află când vin inspectorii ARACIP la tine în școală

Date:

ARACIP

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), în principal, realizează evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie. De asemenea, ARACIP are atribuții și în autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Instituția fost înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată prin Legea nr. 87/2006. Aceasta se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, are personalitate juridică şi buget propriu de venituri şi cheltuieli.

Care sunt activităţile ARACIP?

Conform MEN, activitățile ARACIP sunt:

  • realizează activitatea de evaluare şi acreditare a furnizorilor de educaţie din învăţământul preuniversitar;
  • efectuează, pe baze contractuale, la solicitarea ministrului Educaţiei, evaluarea calităţii educaţiei din învăţământul preuniversitar;
  • realizează, împreună cu inspectoratele şcolare şi direcţiile de resort din Ministerul Educaţiei activitatea de monitorizare şi control a calităţii;
  • efectuează, cel puţin odată la 3 ani, evaluarea organizaţiilor furnizoare de educaţie acreditate;
  • propune Ministerului Educației înfiinţarea şi acreditarea, prin ordin, a instituţiilor de învăţământ preuniversitar pentru fiecare nivel de învăţământ, program de studii şi calificare profesională, după caz;
  • elaborează standardele, standardele de referinţă şi indicatorii de performanţă, metodologia de evaluare instituţională şi de acreditare, manuale de evaluare internă a calităţii, ghiduri de bune practici, un raport anual cu privire la propria activitate, analize de sistem asupra calităţii învăţământului preuniversitar din România, recomandări de îmbunătăţire a calităţii învăţământului preuniversitar, codul de etică profesională a experţilor în evaluare şi acreditare.

Programări

Evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar se realizează periodic. Practic, odată la 5 ani, cam toate instiuțiile de învățământ vor trebui să primească vizita celor de la ARACIP. Pentru a verifica dacă unitatea de învățământ la care lucrezi a intrat în vizorul acestei instituții nu trebuie decât să accesezi acest link. Descarcă fișierul care prezintă planificarea activitatilor de evaluare.

Verifică aici când vine ARACIP-ul în școala ta

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.

Se pregătește închiderea școlilor în ianuarie? Continuă haosul în sistemul de învățământ?

Închiderea școlilor pare a fi subiectul favorit al „autorităților” de la București. Pandemia le-a oferit prilejul de a duce absurdul la rang de artă iar interesul și dreptul elevilor la educație pare a fi ultima lor grijă.

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită. Vezi documentul și până când le poți utiliza

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită conform ordonanței de urgență nr. 131 din 17 decembrie 2021.

Ministrul Sănătății îi învrăjbește pe părinți împotriva profesorilor

Ministrul Sănătății Într-o emisiune la postul de casă al actualei...
420 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap