BACALAUREAT 2018 – sub semnul ilegalității

Trebuie citite

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oana Badea, fostul secretar de stat din timpul lui Daniel Funeriu, atrage atenția asupra unor ilegalități flagrante în desfășurarea probelor de Bacalaureat din acest an. Începând de mâine, ca urmare a unui ordin semnat de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, se vor desfășura probele de competențe. Acestea vor avea loc înaintea închieierii anului școlar și implicit a situației finale a elevilor, un aspect esențial în această problemă.

Vicepresedinta comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, doamna Florica Chereches, a formulat o interpelare cu privire la inceperea in 12 februarie a bacalaureatului 2018. Raspunsul (vezi aici sau mai jos) oferit este incomplet, inexact si inacceptabil pentru ca nu poti citi art. 78 trecand peste art. 77, cel care lamureste CINE poate sustine bacalaureatul:

” art. 77(1) Absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.

(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat”.

PS: Pana in 2018, art 78 invocat in raspuns a fost respectat integral pentru ca:
1. Anul scolar incepe la 1 septembrie si se termina la 31 august;
2. Inscrierea candidatilor la prima sesiune a bacalaureatului in luna mai, ultima saptamana de cursuri a clasei a XII-a, era dupa incheierea situatiei scolare a acestora;
3. Probele de competente desfasurate la inceputul lui iunie erau in cadrul semestrului al II-lea.

Prevederi legale

Conform Legii Educației, un act normativ organic, la probele de Bacalaureat nu pot fi înscriși și nici nu pot participa elevii care nu au fost declarați promovați la finalul clasei a XII-a. Numai că, suntem de abia la începutul semestrului al II-lea, iar până la finalizarea acestuia vor mai trece câteva luni, și doar atunci putem ști exact care dintre elevi au promovat clasa a XII-a și pot fi înscriși la acest examen. Așadar, până ce nu finalizează cu brio cursurile, elevii clasei a XII-a nu pot fi înscriși la BAC, legea este clară și pentru toată lumea.

Legea Educatiei (Legea 1/2011) art. 77 :

” (1) Absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.

(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat”.

Atenție!

Oricine poate ataca ordinul ministrului în contencios administrativ, practic rezultatele acestor probe vor deveni nule, iar elevii, teoretic, trebuie să le repete.

Pentru a fi înscriși la probele pentru BAC, elevii de clasa a XII-a au fost determinați să declare că sunt absolvenți (vezi aici) ai cursurilor liceale, ceea ce reprezintă fals în declarații și uz de fals. În această situație sunt toți elevii de clasa a XII-a fiindcă toți au fost înscriși de secretariate.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -